Yrkeshygieniker er ingen beskyttet yrkestittel. De fleste som titulerer seg yrkeshygieniker har en naturvitenskapelig bachelor eller master (f.eks kjemiker, fysiker, cellebiolog, maskiningeniør e.l.) som er påbygget med kurs og/eller universitets/høyskolefag innen yrkeshygieniske fagområder.

Hvordan bli yrkeshygieniker

Pr. 2017 er det to universitetstilbud i Norge for utdannelse innen yrkeshygiene:

NTNU, Etter- og videreutdanningsprogram innen yrkeshygiene: Dette er å betrakte som en videreutdanning og NTNU tar primært inn studenter som enten jobber som yrkeshygienikere eller som har en naturvitenskapelig teknisk grunnutdanning. Mer info finner du her: https://www.ntnu.no/videre/yrkeshygiene

Universitetet i Bergen, Mastergrad med spesialisering innen yrkeshygiene: Dette tilbudet er knyttet til opptak til Masterprogram i helsefag, og søkere med bachelorgrad fra universitet eller høyskole med kjemi, biologi og/eller fysikk i fagkretsen er velkommen til å søke opptak. Mer info finner du her: http://www.uib.no/fg/arbmiljo/65496/mastergrad-i-helsevitenskap-spesialisering-innen-yrkeshygiene

For deg som ikke har en naturvitenskapelig teknisk bakgrunn, så anbefales det å ta kontakt med NTNU eller UiB for å få hjelp til å vurdere grunnutdanningen din og få råd om hvilke fag du evt. bør ta før du begynner på den yrkeshygieniske utdanningen.

Kontaktpersoner

NTNU: Kristin Svendsen (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., tlf. 73 59 35 69)

UiB: Magne Bråtveit (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., tlf. 55586073)
 

Læring

OH Learning logo transparent PNG

 

Jobbmuligheter som yrkesygieniker

Mulighetene for en yrkeshygieniker er utrolig mange, både i forhold til å arbeide i ulike bransjer og med ulike fagområder innen yrkeshygienen.

Yrkeshygienikerne finnes i en rekke ulike bransjer og virksomheter som f.eks. bedriftshelsetjenester, offshoreindustri, tungindustri, forskningsinstitusjoner, universiteter, kommuner, sykehus, konsulentfirma, tilsynsmyndigheter, forsikringsselskaper, forsvaret m.m.

Yrkeshygienikerne arbeider også veldig ulikt i forhold til å være alt fra HMS-rådgivere som har yrkeshygiene som sin spesialitet til å kun arbeide med spesifikke oppgaver som kjemikaliestyring, inneklima eller med strålevern.